torsdag 11 december 2014

Stafettkalendern 2014

Vilken är den bästa bok jag har läst? Boken jag oftast återkommer till i mitt yrke?
Det var frågorna jag funderade på när det var dags att välja vad som skulle finnas bakom min lucka i Martinas stafettkalender 2014, http://martinasmotesplats.blogspot.se/2014/11/stafettjulkalendern-2015-vill-du-vara.html?m=1
Vilken är boken som ger lust, nyfikenhet och motivationen att fortsätta göra skillnad varje dag för barnen i verksamheten? 
 Ni vet den där boken som är THE BOOK! Finns den? Ja, det är jag övertygad om. Det finns faktiskt en bok som har allt och lite till, boken som är IT! 
Boken jag vill tipsa er om är min ständiga följeslagare  och har så varit under hela mitt yrkesverksamma liv i förskolan. Det är min metodbok som är byggd på vetenskap och och andras beprövade erfarenheter. Innan den skrevs har den diskuterats, debatterats och ventilerats bland pedagoger, forskare, politiker och andra kända aktörer inom svensk förskola. Orden i den har vänts ut och in, fram och tillbaka för att vi ska kunna vara säkra att de orden och meningarna i boken har en styrka och kraft i sig. Bakom varje ord finns det en mening och bakomliggande orsak med att just det ordet är valt. Orden är satta i ett sammanhang med ett syfte.

Boken borde vara vår drivkraft ute i förskolan.

Min favoritbok är välbläddrad, har kladdade kommentarer vid sidan av den viktiga texten, understruken text för att jag ska komma ihåg allt bra, ibland sätter jag små post it lappar i den för att strukturera och sortera innehållet, vikta hörn för att lätt kunna komma ihåg "det där lilla extra"
Ja, jag vet att man inte ska göra så utan vårda ömt sina bokskatter men denna bok SKA användas tycker jag. Därför är min bok full av gamla kaffefläckar, smulor och kludder. Så egentligen är boken inte särskilt fin men för mig är det ändå en av de vackraste böcker jag har. Jag bär med mig den i väskan så jag lätt kan ta fram den och om jag skulle ha glömt den hemma på köksbordet har jag extra kopior i form av pdf filer på lärplattan och på telefonen. Där kan jag också med hjälp av förstoringsglaset söka direkt på de fantastiskt vackra orden som berör mig, medkänsla, uppmuntra, omtanke, motivation, drivkraft, delaktighet, flöde, intiativ, inspirera, inlevelse, insikter med fler. Läs dem sakta för dig själv en gång till. Fundera var de kommer ifrån? 
En bok kring Självkänsla? 
Ledarskap ? 
En handbok i yoga eller trädgårdsskötsel? 
Eller en spännande reseskildring? 

Denna bok har ett rikt och gediget innehåll och ändå fastän den endast innehåller 15 sidor hittar jag alltid något nytt och spännande i den. Det är fantastiskt! 

När ni läser den kommer ni inse att det egentligen finns 16 sidor i boken men... 

      Den sista sidan i boken 
         är någon annans ansvar och   egentligen den viktigaste 
         för utan den blir de andra sidorna 
      ganska verkningslösa.


Där tar de upp hur viktig ledningen är. Att de som verkligen har mandat att leda och förändra gör det. 
Utan ursäkter! För om ledningen hela tiden ursäktar sig så lär de också sina medarbetarna som läser de andra 15 sidorna att finna ursäkter...

Visst vore det då enkelt för oss på i verksamheterna att säga att om sid.16 är viktigast så behöver inte vi läsa de andra femton sidorna. Visst vore det bekvämt att kanske läsa igenom dem någon gång per år eller kanske till och med för ett antal år sedan under utbildningen då denna bok ingick i studielitteraturen och samtidigt ge bort ansvaret till någon annan? Ni vet den/de där personerna på sidan 16. Eller på dem som gett ut boken. 
Eller på politikerna, forskarna eller, eller någon annan...

Riktlinjen i boken är tydlig kring att det handlar om ett ansvar som vilar på var och en av oss i förskolan. 

Därför betyder boken så mycket för mig. Det är en bok som behöver få lyftas fram dagligen i vårt arbete med barnen. En bok att samtala om texten, diskutera orden, reflektera kring begreppen. 
Samsyn. Barnsyn. Människosyn. Kunskapssyn. Vår syn på lärande. Min önskan är en levande bok! En bok som lever tillsammans med dig och i dig. 

Jag kan säga med ömhet och ödmjukhet ( för det är ett stort uppdrag) och med kärlek och värme. 
Ja, jag älskar denna bok ❤️

Läs den! 
Om och om igen. 
Ta den till ditt ❤️ 
Samtala om orden.
Känn och upplev dem.
Då kommer vi att göra skillnad för barnen vi möter i förskolan. 
Det är min övertygelse. 

Boken jag varmt rekommenderar är: 

      Läroplanen för förskolan, 2010  

2 kommentarer:

 1. Helt rätt för en stoltförskolepedagog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla och tack för din respons. Stolt över vårt uppdrag i förskolan är jag.
   Hälsningar Tessan

   Radera