måndag 12 december 2011

Seminarium kring barns nätvanor


Hejsan! Idag under eftermiddagen har vi varit på fjärdenyckeln projektet i kommunen och träffat andra pedagoger från förskolan upp till gymnasiet.
I samtal i våra blogg grupper handlade dagens diskussion kring barns nätvanor och nätmobbning. Inte helt enkelt ämne att plocka ner till oss som arbetar med de allra yngsa barnen i förskolan. Efter en del grubblande insåg jag att en enkel, anonym enkät till föräldrarna skulle kunna ge oss en del svar på våra frågor. I verksamheten har vi ju redan "sett och kunnat konstaterat" HUR kompetenta barnen är och HUR snabbt de lär sig funktionerna i Ipaden och apparna men vi VET ju inte riktigt VAD de gör där hemma...

Sagt och gjort så gav vi ut en enkät till föräldrarna med frågor kring om de hade varit någon gång på nätet, vilka sidor de besökte, om de hade använt olika digitala verktyg,vilka i sådana fall, hur ofta de använde dem, kring fördelar/nackdelar och risker. (enkätfrågorna i sin helhet återfinns här högerkolumnen). Enkätsvaren stämde väl överens med mediabarns bild av barnens nätvanor anser jag. Barnen som var 16-18 månader hade inte varit på nätet men var användare av Ipads och Smartphones. Från ca 2 års ålder gjorde barnen debut på nätet med Bolibompa, Skype, Youtube men också bildsökning efter ett intresseområde te.x lastbilar. Väldigt stor andel av barnen även i låg ålder använde sina föräldrars smartphones med olika appar/spel och vilket förvånande mig lite "näst intill daglig" användning. Det märks också att vi i förskolan nu möter en helt ny föräldrageneration som ser mer vinster än risker och nackdelar och som redan besitter själva en stor kompetens kring de digitala verktygen som finns. I enkäten lyfte de fram fördelar som lärande, datavana, kunna tolka information, att verktygen engarerar och stimulerar, turtagning, ökad ordförråd, förståelse och kunskaper hur du söker information mm.

De riskerna föräldrarna tog upp var bl.a stillasittande aktivitet, ögonbesvär, minskad kontakt med omgivningen, att det finns "hemska bilder/filmer" på nätet, att det förekommer mycket reklam, att de väljer spel före lek. Det jag tyder i föräldrarnas svar är en stor medvetenhet kring att all användning av digitala medier i en "lagom dos" är bra, lärorikt, stimulerande osv men att det gäller att "se upp" när det går överstyr och så är det väl med allt vi gör?

mvh Tessan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar